Stranda Bakeri

Det lukter ferskt varmt brød når jeg går inn i døren til Stranda Bakeriet. Esther Ekkelenkamp, bakerfruen, tar imot meg. Selveste bakeren, Vincent, er travelt opptatt med å bake brød. Han skal snart være ferdig for han var allerede på bakeriet mange timer før første kunden kom innom døren. Og når kunder kommer innom for å kjøpe seg en god bagett med ost og skinke til lunsj, er bakeren på vei ut for å legge seg. Også han trenger sin søvn når han står opp rundt kl. 02.30 for at kundene får ferskt brød om morgenen.   NEDERLAND Vincent og Esther er fra Nederland og kom med sine to barn Joey og Amber til Norge i februar 2013. De har lenge hatt et ønske om å bo og leve i Norge. Stranda Bakeri var til salgs, og etter at de var på bedriftsvisning i april 2012 og de fikk muligheten om først å leie bakeriet i Stranda, slo de til. Når de ser tilbake på disse 3,5 år har de ikke angret på at de satset på bakeriet. Bedriften går greit og dagene er travelt. Barna trives på skolen, har tilpasset seg i Norge og vil ikke tilbake til Nederland.   UNIK Hva er suksessen til denne bakeren fra Nederland? Det at det har vært en baker fra før og at alt lå til rette har sikkert bidratt med suksessen. Men det er mange andre ting som gjør denne bakeren unik. Han leverer alltid ferske varer. Allerede tidlig om morgenen, før bakeriet åpner kl. 07.00, blir det levert ferskt brød til offentlige (barnehager og skoler) og private bedrifter i Stranda. Også selger de varer til bedrifter utenfor Stranda; blant dem Stolt Mat.

En annen suksessfaktor er at han blander norsk og nederlandsk matkultur. Og det setter kundene pris på. Norske ganer er gjerne villige til å ta imot godsaker som de til vanlig ikke er kjent med. I tillegg er Vincent «banketbaker». Det er en baker som har spesialisert seg i å lage kaker. Kaker, i fine former, fasonger og farger med dekorasjon på, selges som «varme boller» over disken. Ingen utfordring er for stor for Vincent. Han tar også gjerne imot bestillinger til spesielle anledninger for å lage bryllups-, konfirmasjons- eller bursdagskaker. Stolt Mat hjelper med bestillingen.
  FORNØYD Før jeg forlater bakeriet snakker jeg med noen kunder: en gruppe menn i pensjonistalderen sitter rundt et bord. Det viser seg at de besøker bakeriet hver eneste dag. «Om den har vært åpen på søndag satt vi også her!»; sier en av dem med et smil. Kaffe og noe å spise må det selvsagt bli. Mennene er tydeligvis fornøyd med at de kan møtes her for å snakke om viktige verdensproblemer.

Jeg stiller Vincent og Esther et siste spørsmål: «Er dere lykkelige i Norge med det dere holder på med?» Uten nøling og rett fra hjerte kommer det et «Ja!». Med en slik innstilling kan produktene de lager bare være god.

Abonner på vårt nyhetsbrev

Du trenger bare å opgi e-postadressen din, så sender vi deg et nyhetsbrev en gang per måned.