Drågen Smokehouse

«Der har vi morderen!», er det første som Petter Aune sier, når vi kommer i kaiområdet utenfor anlegget der Drågen Smokehouse holder til. Jeg har først ingen peiling hva han snakker om, men han peker på en stor sildemåke. Petter forteller at det er mange dyr å sjå i nærområdet, som sel, oter, havørn og mange andre fuglearter. Men det han opplevde med denne sildemåken har han aldri sett maken til. Denne måken tok en and i snabelen, dro den ned i vannet og druknet anden på denne måten. Deretter ble anden spist opp av selveste dreperen. Her på Drågen skjer det mirakuløse ting. Men at det ble en kortreist måltid for måken er det ingen tvil om!   FRA SJØ TIL LAND Petter Aune er mannen som startet Drågen Smokehouse. Hele sitt liv, siden han var 18 år, har Petter jobbet på sjøen. Sjefene hans så at Petter hadde talent og allerede i ung alder ble han sjef på båten. Han har jobbet over hele verden, langt vekk fra Norge, som USA, Russland og de antarktiske områder. Det var et spennende liv han hadde men med årene hadde han lyst å gå i land og erstatte sjø- med landlivet.

Petter oppdaget at det var stor etterspørsel etter skikkelig røyka laks og i lag med sin svigerfar, som hadde erfaring med røyking av fisk, begynte han med det. Han viser meg de første skapene han røyket fisk i. Det er tre små dører ved siden av hverandre og Petter sikter på å «gjenskape» dem i et museum som han har tenkt å lage til på anlegget.
  FANTASTISK BELIGGENHET Den gangen kjøpte han en fiskebil, reiste rundt og solgte fisken sin. Det tok ikke lang tid før folk oppdaget den gode kvaliteten og snart var etterspørselen såpass stor at det lagdes kø utenfor fiskebilen på Moldetorget. Det måtte av og til ringes til røykeriet for at det måtte komme mer fisk for han ble utsolgt. De tre skap ble til slutt ikke stort nok å røyke mengden fisk i som folk ville ha.

I 2009 kjøpte han anlegget der Drågen Smokehouse nå holder til. Området er ikke stort men beliggenheten er fantastisk. Her har de tre små skapene byttet ut med tre store kontainere. Etter hvert trengte Petter å ansette folk for han klarte ikke jobben lenger alene. Alle som nå jobber hos han møtte han ved en tilfeldighet og de fikk jobb på staden.

I hovedbygningen har han pakkeavdelingen og lager på grunnplanen og i første etasjen er det kjøkken, kontor og møterom. Her arrangeres det ved anledningen bedriftsselskap der Petter sørger for røyka fisk og eggerøre. Det blir det hygge av!
  FRA AUKRA TIL SJØHOLT Ørreten og laksen kommer fra et anlegg i Aukra. Innen 24 timer etter slakting henger fisken til røyk hos Drågen Smokehouse. Saltet som blir brukt kommer fra North Sea Salt Works på Aukra. Fisken er røykt på gamlemåten med flis og einebær. Bærene blir plukket i nærområdet ikke langt fra anlegget. Alt er altså lokal produsert. Drågen Smokehouse er også Debio sertifisert for sin økologiske produksjon av økologisk røyka laks.

Fiskebilen kjøres det fortsatt med, men produktene blir nå også distribuert til mange forskjellige land. At Petter valgte et engelsk navn for bedriften sin var ikke uten mening. Han ville ha produktene ut på det internasjonale markedet og det har han lyktes i: produktet er høyt verdsatt. Han var i Berlin på en av verdens største matmesse. Dubai viser også stor interesse. Han er nå i kontakt med Kina og når formalitetene er på plass så kan den første fisken sendes. I Norge leverer han til mer enn 80 butikker (blant dem Stolt Mat) og restauranter (blant andre Brimi).

I den korte tiden jeg besøker anlegget er det mange turister innom: fra Tyskland, Frankrike, Italia, men ifølge Petter også fra andre land. Han forteller at det er en grunn til. For to år siden har han sannsynligvis hatt en «mystery guest» på besøk. For året etter var han nevnt i Lonely Planet. Alle turister som kommer på anlegget viser til det faktum.

Akkurat som de utenlandske besøkende tar også jeg rykende fersk røyka fisk med tilbake til Sjøholt. Også whiskymarinerte stykker laks og ørret. Stolt Mat butikken er faktisk den eneste butikken i området som selger de sistnevnte produkter fra Drågen Smokehouse. STOLT!

Abonner på vårt nyhetsbrev

Du trenger bare å opgi e-postadressen din, så sender vi deg et nyhetsbrev en gang per måned.