Ost fra Derinngarden

Høyt oppe på Halåsen ser jeg fra Derinngarden sitt ysteri utover praktfulle fjell og fjord på Eide. Dette må være ysteriet med Norges flotteste utsikt! Her er Othild i sitt rette element når hun lager fine oster fra egen gard.
Garden driver hun i lag med sin mann, Asbjørn, og barn men det er faktisk fire generasjoner på garden. Svigermor til Othild bor også på garden. Garden ble kjøpt av Asbjørn sin familie i 1927. Men allerede på 1600-tallet er garden nevnt med navn i Eideboka. Alle garder rundt har utspring i Derinngarden etter at den etterhvert ble delt opp.
  UPASTEURISERT OG ØKOLOGISK På Derinngarden har det vært drevet melkeproduksjon i minst et par hundre år. Per dags dato drives den fremdeles med kyr. Det melkes for tiden 11 kyr. Ca. 1/3 av melken blir brukt til laging av ost og resten går til Tine. I 2007 var Derinngarden ferdig lagt om til økologisk melkeproduksjon. Men de startet mye tidligere med denne prosessen, fordi jorde for jorde ble lagt om. I det vestlandske fjordlandskap er det gode vekstvilkår for gress, og en rik flora. Dette gir et fantastisk utgangspunkt for å produsere førsteklasses melk som deretter videreforedles til mange ulike oster. Et nytt ysteri ble bygd og åpnet i 2006. I år har det eksistert i 10 år. Dette jubileum gikk stille forbi for i akkurat denne delen av året er det travle tider på garden. Første osten som ble laget var Snøtind, oppkalt etter det høyeste fjellet i Eide kommune.

Og Othild laget flere oster: Trolltind, Camembert, Lille Hvite, Lille Gule, Marmorert ost, Derinngarden Spesial og osteterninger på glass i olje og krydder så etter hvert dagens lys. Osten blir modnet og siden pakket for salg, alt i samme bygning. Så er det klart for smakfulle opplevelser! Alle oster er økologisk og upasteurisert.
  HERLIGE SMAKER Snøtind er en middels fast hvitmuggost. Den er mild av smak, men får en fyldigere smak med tiden. God på skive og på ostefat.

Trolltind er en middels fast rødkittost (modningen skjer fra overflaten og innover), med kraftig lukt og god smak. Godt på skive og på ostefat. Også mulig å bruke til raclette.

Camembert er en deilig fløyelsmyk hvitmuggost (muggsoppen bryter ned melkefettet og danner samtidig smaksstoffer som gir osten den karakteristiske skarpe smaken). God på kjeks og syltetøy på ostefat, men kan også paneres og lunes i panna.

Lille Hvite er en smakfull og smidig hvitmuggost. En dessertost med mye smak som er god på kjeks med tørket frukt. Osten blir bløtere og får kraftigere smak med tiden.

Lille Gule er en myk kittmodnet ost. God på skive og på ostefat. Får en mykere konsistens og kraftigere smak med tiden.

Derinngarden Spesial er en fast ost med fyldig smak. God på skive og ostefat, men også veldig god egnet til raclette (oppvarming og smelting av ost).

Ost på glass er en mild ost i krydret olje. Fint til salat eller som snack. Dette er også en fin gave å gi.

Derinngardens Marmorerte er en spennende fast ost med askerand. Per dags dato er askeranden mest ment som dekorasjon men fra tidligere hadde den så absolutt en funksjon. Ostemassen som var til overs fra kveldsystingen, som var for lite til å lage en hel ost, ble dekket med et sotlag for at den skulle holde seg til neste dag, ikke tørket ut, samt holde fluer og andre innsekter unna. Neste morgen ble det så fylt på med ny ostemasse fra morgenmelkingen, med i midten et sotlag. Sotlaget skilte altså ost fra kveldsmelkingen og ost fra morgenmelkingen. Det ble til en egen ost det. I dag legges sotlaget på mer av tradisjon enn av praktiske årsaker.
  OST TIL SJØHOLT Når jeg besøker Othild på Derinngarden skal jeg selvfølgelig ha med meg nye oster tilbake for å ha i Stolt Mat sitt ostekjøleskap. Ostene blir pakket inn i spesielle kjølebokser slik at de godt og trygd kommer fram til Sjøholt. Stikk innom butikken og se hva vi har!

Abonner på vårt nyhetsbrev

Du trenger bare å opgi e-postadressen din, så sender vi deg et nyhetsbrev en gang per måned.